BIOBASED WONING

Het ontwerp voor deze woning in Barneveld gaat uit van de voorwaarden die gesteld zijn in het beeldkwaliteitsplan Esvelderbeekzone. Ten aanzien van de positionering en indeling van het bouwvolume op het kavel is gekeken naar een optimale orientatie Noord / Zuid en een logische opbouw van verblijfsruimtes die gericht zijn op de omringende tuin met de onbenoemde ruimtes aan de ‘openbare’ straatzijde. Door de veranda aan de zuidzijde met een forse overstek aan het gebouw te koppelen wordt een oververhitting van de woonkamer aan de zuidzijde gereduceerd. De woning is ontworpen als een schuurwoning die op enkele punten refereert aan het hallenhuis. Zo gaat het volume uit van 1 geheel waarin de verschillende functies als wonen, veranda en berging zijn ondergebracht. In de constructieve opbouw gaat de woning uit van het oorspronkelijke hallenhuisprincipe met de ankerbalkgebinten. Deze spanten zijn waar mogelijk zichtbaar in het interieur. De woning is gebouwd met zo veel mogelijk Biobased en onderhoudsvrije materialen. Zo zijn er o.a. schapenwol i.p.v. PUR toegepast en bestaat de isolatie uit houtvezelplaten. Er is uitgegaan van een dampopen, luchtdichte constructie voorzien van een luchtwarmtepomp, aangevuld met een WTW-unit. Voor de gevel is gekozen voor gemodificeerd hout, natuurlijk vergrijsd aan de buitenzijde en in lichte natureltint bij de verdiepte gedeelten. De gevel is voorzien van zonwering in de vorm van houten luiken, refererend aan de schuur, de luiken zijn uitgevoerd in hetzelfde materiaal als de gevel. Het dak is bekleed met stalen felsbanen voorzien van geintegreerde zonnepanelen in een bijpassende kleur. Door deze materiaalkeuze gaat het huis op in de landelijke omgeving: zachte tinten en natuurlijke texturen worden toegepast. De gevelafwerking sluit hierdoor naadloos aan bij de aardetinten van het rurale landschap.



www.duurzaam.barneveld.nl