BIOBASED WONING BARNEVELD

De woning ligt in het natuurgebied ‘Esvelderbeek’ en moest daarom voldoen aan strenge regelgeving. Het bestemmingsplan schreef een traditionele vorm en verantwoorde materiaalkeuze voor. De opdrachtgevers gingen een stap verder; het was hun uitdrukkelijke wens om een eenvoudig, licht en ruim huis te bouwen met natuurlijke biobased materialen. Het huis ontleent zijn vorm aan het ‘Hallenhuis’, een authentieke Veluwse boerderij die vroeger veel voorkwam in de omgeving. Het project bestaat uit 1 volume met verschillende functies zoals wonen, berging en garage. De constructie heeft het originele Hallenhuis-principe met de ankerbalkgebinten als basis. Deze spanten, gemaakt van Europees gelijmd vurenhout, zijn waar mogelijk zichtbaar in het interieur.

Het huis is gebaseerd op het passiefhuisprincipe; er is rekening gehouden met een optimale noord-zuidori├źntatie van het bouwvolume en een logische opbouw. Dit betekent dat de leefruimtes veel licht hebben en uitkijken op de omliggende tuin, terwijl de onbenoemde ruimtes een besloten karakter hebben en grenzen aan de ‘openbare’ straatkant. Deze indeling is ook zichtbaar in de gevel: er zijn grote glasvlakken op het zuiden en westen en kleine raamopeningen op het noorden en oosten. Door de veranda aan de zuidzijde met een forse overstek aan het gebouw te koppelen wordt een oververhitting van de woonkamer aan de zuidzijde gereduceerd. De westgevel heeft ge├»ntegreerde zonwering in de vorm van houten luiken bekleed met dezelfde houtsoort als de gevel.

Het huis is gebouwd met natuurlijke, herbruikbare materialen van voornamelijk Nederlandse merken en er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale vaklui. Er is bijvoorbeeld schapenwol gebruikt in plaats van polyurethaanschuim voor het afdichten van kieren en de isolatie bestaat uit houtvezelplaten. Wanden, vloer en dak zijn opgebouwd uit 27 geprefabriceerde houtskeletbouwelementen en ter plaatse in vier dagen in elkaar gezet. De constructie van deze elementen is gebaseerd op een dampdoorlatend en luchtdicht principe. Dit zorgt voor een gezond en ademend binnenklimaat. Aan de binnenkant van het huis zijn de muren afgewerkt met leem. De leem is in zijn oorspronkelijke aardetint, met een toevoeging van stro, aangebracht op de centrale muur naast de vide. Door ramen te plaatsen in de gevels, binnenmuren en het dak ontstaat er een spel van licht en doorkijkjes rond deze centrale vide. 

Het huis wordt verwarmd door een lucht/water warmtepomp met warmteterugwinning en is energieneutraal, EPC = -0,06. De gevel is bekleed met thermisch gemodificeerd hout, dat op natuurlijke wijze veroudert. De terugliggende delen, zoals kozijnen, deuren en dagkanten, zijn gemaakt van de verduurzaamde houtsoort accoya, in een lichte naturel tint. Het dak is bekleed met stalen felsplaten met recyclebare zonnepanelen aan de zuidkant. Staal is onderhoudsvrij en laat, in tegenstelling tot zink, geen sporen achter in het grondwater. De materiaalkeuze en de zachte tinten zorgen ervoor dat het huis zowel esthetisch als ecologisch opgaat in de landelijke omgeving. Het contrast tussen de naturel tint van tricoya en accoya enerzijds en de omliggende gevel van het vergrijzende dumowood anderzijds wordt met de tijd steeds duidelijker.

fotografie: www.ilcokemmere.nl

https://www.ser.nl/-/media/ser/downloads/sermagazine/2022-5.pdf

www.hethoutblad.nl/awards/nationale-houtbouwprijs-2022/biobased-schuurwoning-barneveld

www.biobasedbouwen.nl/projecten/biobased-woning-barneveld/