DAKOPBOUW ROTTERDAM

Deze dakopbouw ligt naast een rijksmonument en mocht niet vanaf de straat zichtbaar zijn. De eisen vanuit de welstand waren streng, er moesten hoogwaardige materialen worden toegepast zoals zink en glas. Het ontwerp gaat uit van een laag en afgeschuind deel aan de straatzijde en een hoog deel aan de achterzijde dat zich opent naar de omgeving door het gebruik van veel glas. 

Op voorwaarde van de welstand is de dakopbouw op een afstand van 70cm van het rijksmonument geplaatst en niet constructief aan het monument verankerd. De woning bestond uit de 3e verdieping en een houten dakterras. Het terras was toegankelijk via een steile vaste trap en een glazen dakluik. De nieuwe opbouw is aan de 3e verdieping gekoppeld met een nieuwe ruime trap aan de voorzijde van de woning en komt in het schuine deel van de dakopbouw uit. Hierdoor ontstaat er zo weinig mogelijk ruimteverlies in de nieuwe uitbreiding. De indeling van de 3e verdieping is deels aangepast door de komst van de nieuwe trap. De achtergevel is voorzien van nieuwe ultraslanke kozijnen van Reynaers.

Door het plaatsen van een grote schuifpui in de dakopbouw aan de terraszijde wordt de binnenruimte aan de buitenruimte gekoppeld. In de ruimte is een grote eetkeuken geplaatst. De frontjes van de keukenkastjes en het keukenblad zijn gemaakt van gerecyclede kliko’s door kunstenaar Kevin van Braak, tevens de maker van de nieuwe trap. Vanuit de keuken, de trapopgang en vanaf het terras heb je rondom uitzicht op de skyline van Rotterdam.

fotografie: www.ilcokemmere.nl