TUINKAMER AMSTERDAM

In hartje Amsterdam bevindt zich deze kleine woninguitbreiding. De toenemende druk op de woningmarkt en de behoefte van gezinnen om in de stad te blijven wonen is afgewogen tegen de opkomende waardering voor bestaande buitenruimtes en het belang van het behoud van groen in de wijk. Het ontwerp voor de tuinkamer is daarom ge├»nspireerd op de kas. Het stalen skelet met glazen invulling zorgt voor een lichte en open ruimte waarin binnen en buiten in elkaar overlopen. De gevels en het dak van de aanbouw zijn opgebouwd uit ge├»soleerde stalen profielen van het Zwitserse merk Forster. Deze ultraslanke profielen zijn voorzien van dubbel glas en aan de buitenzijde afgewerkt met Renoseal, een moderne vervanger van de klassieke stopverf. De glazen gevel en het dak worden deels ondersteund door een staalconstructie waarvan de kolommen in de houtskeletbouwwanden zijn opgenomen en de liggers in het zicht zijn gebleven. De nieuwe uitbreiding vervangt een bestaande aanbouw op een postzegellokatie. Door zijn inpassing in de bestaande omgeving is het geheel volledig op maat ontworpen. De locatie wordt aan drie zijden omsloten door buurpanden, dit maakt de inpassing uiterst complex. De drie buitenwanden die op de erfgrens liggen zijn vanwege de uitvoerbaarheid opgebouwd uit houtskeletbouw. Het stalen skelet sluit daarop aan en zorgt voor een openheid aan de tuinzijde. In het verlengde van de woning bevindt zich een dicht deel. Dit deel is voorzien van een groen dak met een 25cm dikke substraatlaag zodat het mogelijk is om hier bloemen en planten in te laten groeien. Het platte dak heeft aan de onderzijde de houten balklaag in het zicht waardoor er in de binnenruimte een mooie combinatie ontstaat tussen hout en staal. Het stalen skelet maakt een grote openheid van de ruimte naar de omgeving mogelijk. Door zijn inpassing vormt de uitbreiding een verlengstuk van zowel de woning als van de tuin. Een plek waar je alle dagen van het jaar van kunt genieten.

fotografie: www.ilcokemmere.nl

www.pribo.nl/projecten/tuinkamer-amsterdam/

www.nationalestaalprijs.nl/project/tuinkamer